W ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego pt. „TRZYMAJ FORMĘ” odbyła się ósma edycja powiatowego konkursu kulinarnego pt. ”ZDROWIE NA TALERZU”. Uczestnikami byli uczniowie szkół podstawowych. Na etapie szkolnym dzieci przygotowały trzy przepisy na zdrową przekąskę. Komisja konkursowa wybrała 10 najlepszych prac, w tym jedną z naszej szkoły.
Finał konkursu odbył się 04 czerwca w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie.
Szkołę Podstawową nr 47 reprezentowały uczennice z klasy VI b –Amelia Kupczak i Oliwia Fabiszewska pod opieką p. Edyty Spałek i p. Renaty Anioł. Podczas finału Amelka i Oliwia przygotowały 3 przepyszne przekąski wielkanocne: roladę marchewkową z masą serową, pasty serowe na krakersach oraz muffinki szpinakowe z nutką cytrynowego smaku. Sposób wykonana i podania zależał wyłącznie od pomysłu młodych kucharek. Zdaniem jurorów, w tej edycji konkursu uczestnicy wysoko podnieśli sobie poprzeczkę. Dania były bardzo oryginalne i przemyślane. Przekąski przygotowane przez dziewczyny, zachwyciły jury i zdobyły III miejsce.
Gratulujemy!!!