Uczniowie klasy VI a w listopadzie piekli pyszne ciasteczka i pierniczki, które później ozdabiali lukrem.
Poniżej podajemy przepisy:
Pierniki Julki
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki
- ¼ szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
Opis przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść, dokładnie wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto rozwałkowywać na grubość około 3mm i wykrawać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem, piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu pierniczki udekorować lukrem.
Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by po jakimś czasie znów zmięknąć. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciastka kruche/pierniki
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 25 dag margaryny (Kasia)
- 12 dag cukru pudru
- 3 jajka ( 1 całe i 2 żółtka)
- 1 mały proszek do pieczenia (30g)
- Cukier waniliowy
- Przyprawa do piernika
Opis przygotowania:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać nożem.
2. Do ciasta można dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach migdałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny. My dodaliśmy przyprawę do pierników.
3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je jbiałkiem i posypać cukrem.
5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.
Ciasteczka można potem polukrować, posmarować polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub cukiereczkami.